Lopen op de loopband

 Wanneer het buiten pijpenstelen regent en je moet je looptraining nog afwerken, is de verleiding al snel groot op snel even op de loopband te stappen. Maar train je dan eigenlijk wel even goed? Is lopen op een loopband wel gezond? Misschien train je wel beter omdat je zeker bent dat je aan het juiste tempo loopt. We belichten het onderwerp in deze RunRaad.

Het eerste dat je moet weten is dat lopen op een loopband niet beter of slechter is dan buiten lopen, het is anders. En die verschillen moet je wel weten voor je er aan begint.

Verschillen

Omgevingsfactoren

Het eerste (en ook het belangrijkste) verschil tussen lopen op de loopband en buiten lopen is dat je de omgevingsfactoren uitschakelt. Je hebt geen last van regen of wind of van putten in de weg. Je zal dan ook iets comfortabeler lopen. Maar anderzijds mis je wel de frisse lucht. De buitenlucht bevat veel meer zuurstof waardoor je langer aeroob (= in uithouding) zal kunnen lopen aan hetzelfde tempo.

Loopstijl

Bovendien is je loopstijl op een loopband volledig anders dan buiten. Het kan dus perfect zijn dat als je altijd op een loopband traint en je gaat een keer buiten lopen dat dit veel moeizamer zal aanvoelen. Vermits de loopband door een motor aangevoerd wordt en je buiten jezelf moet pushen ga je andere spieren gebruiken. Op de loopband ga je veel meer je quadriceps belasten, terwijl je je hamstrings en kuiten minder zal gebruiken.

Wanneer je buiten loopt, train je meer het totaalpakket. Als je uitsluitend op een loopband buiten lopend traint, is het dus aangewezen om aanvullende krachtoefeningen te doen voor hamstrings en kuiten.

Voordelen

Naast een aantal voordelen, heeft lopen op de loopband ook een aantal nadelen. Hou dan ook rekening met het volgende:

Een loopband geeft meer demping en zal dus minder belastend zijn om te lopen.

Er zijn geen bochten dus ook je knieën zullen minder belast worden.

Je loopt op een egaal oppervlak.

Je bent zeker dat je aan een constant tempo loopt.

Je moet geen rekening houden met verkeer.

Het is eenvoudiger om tussendoor te drinken.

Aandachtspunten

Naast een aantal voordelen, heeft lopen op de loopband ook een aantal aandachtspunten. Hou dan ook rekening met het volgende:

Als je op de loopband loopt gebruik je minder spierkracht: het gaat dus “gemakkelijker”. Het trainingseffect zal dan ook minder zijn dan wanneer je buiten loopt.

Het tempo op de loopband is altijd hoger dan je buiten zou lopen, waarbij je risico loopt op overbelasting.

De binnenlucht bevat minder zuurstof dan de buitenlucht.

Je kan op een loopband moeilijker variëren in tempo.

Op de loopband heb je sneller de neiging om je loopstijl aan te passen door bv. de reling vast te nemen of door te veel voorover te hangen om de snelheid van de band te compenseren. Dit zou voor scheenbeenblessures kunnen zorgen.

Tips

Tot slot willen we ook nog enkele tips geven:

  • Zet de loopband altijd in een helling van 1 of 2%. Zo compenseer je de neerwaartse helling die de meeste loopbanden hebben en zal je ook je schenen ontlasten.
  • Stap altijd langs de zijkant van de loopband en wacht tot hij volledig stilstaat.
  • Draag ook op de loopband goede loopschoenen
  • Ook op de loopband kan je variëren in trainingen.
  • Varieer je trainingen: zorg voor een goede mix tussen lopen op de loopband en buiten lopen.