Omgaan met corona

Iedereen kreeg in coronajaar 2020 op een of andere manier wel te maken met gevoelens en situaties van angst, onzekerheid of boosheid. Helaas is COVID-19 met het aanbreken van 2021 niet verdwenen. De maatregelen in Catalonië werden strenger, er wordt door sommigen al gesproken over een derde golf. Wat is de invloed van de pandemie op ons mentale welzijn? Wij vroegen het twee Nederlandse coaches in Barcelona: Remco Vrielink en Bob van der Mark. Gelukkig blijkt dat de gevolgen ook positief kunnen zijn en delen ze enkele praktische tips.

Sommigen van ons hebben een dierbare verloren door corona, anderen zijn zelf langdurig ziek (geweest), weer anderen raakten hun inkomsten kwijt, velen zaten ineens met partner (en kinderen) aan de keukentafel te werken, sommigen zagen hun familie lange tijd niet, sommigen zijn bang om besmet te raken en anderen weten niet wat ze ineens met hun tijd aan moeten. Iedereen heeft zijn eigen ervaring en iedereen reageert ook weer anders.

"Angst, onverschilligheid, boosheid, in de controle-modus schieten, het zijn allemaal reacties", aldus Remco Vrielink. "Over zo'n eerste reactie hebben we weinig controle. Maar vervolgens kun je een bewuste keuze maken ten aanzien van hoe je met de nieuwe omstandigheden omgaat. En deze beslissing en het gedrag dat hierop volgt, bepalen in grote mate de impact welke het virus heeft op ons mentale welzijn."

Stress en emotionele reacties

Alleen al de aanwezigheid van het virus zelf heeft bij veel mensen voor meer stress gezorgd. Remco: "De hoofdtaak van het menselijk organisme is te overleven. Nu er een reële dreiging is om besmet te raken en in het uiterste geval te overlijden, zijn onze lichaam en geest in een staat van alertheid. Dit ervaren we als stress. Daarnaast hebben de overheidsmaatregelen sociale, professionele en persoonlijke gevolgen. Deze leiden op hun beurt weer tot emotionele reacties."

Bob van der Mark, die enkele maanden voor de lockdown in Spanje vanuit Nederland naar Barcelona verhuisde en tijdens de pandemie besloot een opleiding tot coach te gaan volgen, denkt dat de angst voor het virus zelf met name in de beginperiode speelde, maar nu minder. "Nu er een vaccin is, is er ook licht aan het einde van de tunnel. Maar de onzekerheid over de toekomst speelt wel nog een rol. Ik merk bij met name jonge mensen die zonder werk thuis zijn komen te zitten, dat ze het gevoel hebben dat hun hele toekomst in het water is gevallen. Voor sommigen is dit de eerste echte tegenslag in hun leven. Werk is ontzettend belangrijk en niet alleen vanwege de inkomsten, het geeft mensen ook voldoening, structuur, het gevoel dat ze nuttig zijn."

Vermijden en wegdrukken

De vraag is hoe we omgaan met die stress, angst, onzekerheid en alle andere lastige emoties. Remco: "Helaas hebben de meesten van ons niet geleerd hoe je op een goede manier met emoties om kunt gaan. Daar zijn we niet in getraind. Mensen vermijden moeilijke emoties en drukken ze weg. Daar zijn we best goed in: door te roken, alcohol, eten, extra veel werken, TV kijken, internet, sociale media, drugs." Een andere reactie die voor velen herkenbaar zal zijn is "een kort lontje", aldus Bob. "Ineens zit je op elkaars lip en ga je afreageren."

Het lastige van veel van dit soort gedrag is dat het werkt op de korte termijn, maar negatieve effecten heeft op de lange termijn, aldus Remco. Met andere woorden, het vergt zijn tol, of dat nou overgewicht of een rookverslaving is, of zo in de put raken dat je er niet meer op eigen kracht uitkomt. "Toch is het voor veel mensen moeilijk om te kiezen voor gezondere alternatieven. Ze beschikken niet over het vermogen om op een gezonde en constructieve manier met lastige emoties om te gaan."

"Het is fundamenteel de mentale en emotionele impact die de situatie op je heeft te erkennen en ruimte te maken voor je gevoelens en gedachten. Ze te uiten en accepteren. Door erover te praten, te schrijven of bijvoorbeeld via muziek, kunst, dans. Wanneer je dat niet doet, en je probeert je emoties uit alle macht te ontkennen of te onderdrukken, bewust of onbewust, dan kan dat leiden tot fysieke symptomen, psychologische problemen en ongezond gedrag. Maar veel mensen zijn zich er niet van bewust dát en hoe ze lastige emoties proberen te vermijden."

Vicieuze cirkel

Ook Bob geeft aan dat bewustwording de eerste stap is. "Wie maar blijft piekeren, komt terecht in een vicieuze cirkel: je gedachten vertellen je dat alles mislukt is, vervolgens voel je je boos of bedroefd, bang, en ga je bepaald gedrag vertonen. En dat zit je in de weg."

Zowel Remco als Bob benadrukken dat lang niet iedereen te maken heeft met negatieve gevolgen voor ons mentale welzijn. Bob: "Er is saamhorigheid, we zitten immers allemaal in hetzelfde schuitje. Er zijn mensen die hun gevoel juist omzetten in positief gedrag, bijvoorbeeld door anderen te helpen." Remco: "Voor introverte mensen bijvoorbeeld kan thuiswerken een positief effect hebben, omdat ze in hun eigen cocon kunnen blijven, terwijl anderen de sociale contacten zullen missen."

Ook worden mensen aangespoord om creatiever te zijn op bijvoorbeeld werkgebied. Bob: "Hoe kan ik toch omzet maken nu de omstandigheden veranderd zijn? Daarnaast hebben veel mensen een oude of nieuwe hobby opgepakt, of zijn ze een cursus of opleiding gaan volgen om zich bijvoorbeeld om te scholen of zich verder te ontwikkelen." Tot slot leer je jezelf nog beter kennen en tegenslagen kunnen leiden tot persoonlijke groei.

Wat kun je doen als je wel te maken hebt met sombere of soortgelijke gevoelens? Op welke manier zorg je ervoor dat je weer de regie krijgt over je leven? Remco geeft aan dat het belangrijk is om gevoelens te uiten en accepteren, door erover te praten of bijvoorbeeld dans of muziek. "En kies bewust wat je in deze nieuwe situatie wilt doen. Hoe kun je de omstandigheden en je tijd nu het beste benutten? Richt je op wat wél kan in plaats van op de beperkingen."

Bob: "Zorg dat je zelf inzicht krijgt in jouw proces van gedachten, gevoelens en gedrag. Als een situatie anders loopt dan verwacht (bijvoorbeeld door de gevolgen van een pandemie) reageren mensen vaak reflexmatig. Als je reflex bijvoorbeeld is om te denken 'dit is niet zoals het zou moeten zijn' of 'waarom gebeurt mij dit nu weer?' dan levert je dat een rotgevoel op en vertoon je slachtoffergedrag. De kunst is om dat van jezelf te herkennen en de regie in handen te nemen ten aanzien van je gedachten, gevoel en gedrag. Dat kost de nodige energie en tijd maar is wel effectief."

Als coaches kunnen Remco en Bob je hierbij (GRATIS) helpen.

Remco is coach sinds 2012. Speciaal voor Nederlanders in Barcelona biedt hij tot eind maart 2021 een beperkt aantal gratis één-op-één sessies voor mensen die financieel zijn getroffen door de gevolgen van corona. "Tijdens een sessie van een uur help ik je een eind op weg om op een krachtige manier met je uitdaging(en) om te gaan. Je kunt onder andere werken aan: het verminderen van stress, angst en lichte depressie. Het omgaan met negatieve gedachtes. Het vinden van nieuw werk of het verbeteren van je gezondheid en vitaliteit. Mijn ervaring is dat, wanneer je er bewust mee omgaat, het oplossen van ieder probleem bijdraagt tot innerlijke groei.” Voor de gratis of voor reguliere sessies is Remco te bereiken via Facebook (Remco Vrielink), e-mail: info@remcovrielink.nl of telefoon: + 34 640 368 219.

Bob is coach in opleiding en doet ervaring op door gratis trajecten aan te bieden. Hij biedt twee trajecten: het loopbaantraject en het traject gericht op gedragsverandering. In het eerste geval zijn er meestal vier online sessies in het tweede geval vijf tot acht online sessies, van een tot anderhalf uur. "Het gaat bij zo'n gedragsverandertraject niet om het aandragen van kant-en-klare oplossingen, maar ik stel vragen, hou een spiegel voor en confronteer mensen, zodat je zelf inzicht krijgt en ontdekt hoe je kunt gaan werken aan het gedrag dat jou in de weg zit. Ik bied oefeningen en maak gebruik van beproefde methodes en modellen. Als mijn uren 'vol' zitten, kun je via mijn opleidingsinstituut eventueel nog terecht bij een andere coach in opleiding die op zoek is naar coachees.” Voor meer informatie over het gratis coachingstraject en voor aanmeldingen: www.bobvandermarkcoaching.nl.

Enkele praktische tips, waar je meteen mee aan de slag kunt:

1. Structuur

Wanneer je bent gaan thuiswerken of zonder werk bent komen te zitten, breng dan structuur en regelmaat aan in je dag en week. Sta op rond dezelfde tijd en ga rond dezelfde tijd naar bed. Bepaal wanneer je werkt of studeert, en wanneer je ontspant. Ons lichaam en onze geest varen wel bij regelmaat. Het bevordert onze weerstand en mentale en fysieke veerkracht.

2. Afspraken

Wanneer je ineens veel meer tijd samen met je partner en kinderen doorbrengt, maak dan duidelijke afspraken over het delen van de algemene ruimtes en wie waarvoor verantwoordelijk is.

3. Erken en accepteer

Erken en accepteer de emotionele impact die de pandemie direct en indirect op je heeft. Druk je gevoel niet weg. Gebruik het als een innerlijk kompas om te bepalen wat je nodig hebt. Vind je het lastig om op een goede manier met stress en andere moeilijke emoties om te gaan? Ga dan op zoek naar methodes, technieken en mensen die je daarbij kunnen helpen.

4. Balans opmaken

Grijp deze tijd aan om opnieuw de balans op te maken. Wat zijn mijn prioriteiten in het leven? Wat is echt belangrijk en betekenisvol voor mij, in mijn werk, in mijn relaties, in mijn vrije tijd? Hoe kan ik mijn leven meer in lijn brengen met mijn waarden?

5. Werk aan je gezondheid

Zorg voor een gezonde basis en prioriteer ten alle tijden je gezondheid. Gezonde voeding, voldoende beweging en genoeg rust. Dat zijn de fundamenten. Wanneer je goed voor die drie dingen zorgt, dan zal je meer weerstand, energie en mentale veerkracht ervaren. En dat is nu belangrijker dan ooit.


SCHRIJF JE IN VOOR DE NIEUWSBRIEF IN BARCELONA

.