Hitta lugnet på retreat i Dalarna, 6-10/9

Lantlig och vacker miljö

Varmt välkommen till byn Vassbo vid sjön Lilla Aspan, mellan Falun och Borlänge. Här kan du hämta kraft i rogivande natur, med gott om egen tid för avslappning och vila. Den mysiga miljön lugnar sinnet och förstärker må bra-känslan.

Vassbo har tidigare varit lantbruksskola, trädgårdsskola och naturbruks-gymnasium. Nu har skolan renoverats och blivit vandrarhem, men i byn finns ännu ekologiskt lantbruk, djur, fruktodling, växthus och örtagård. Vandrarhemmet har en stor trädgård, och omges av hästhagar och skog. Hundra meter bort glittrar sjön, som inbjuder till bad med sin lilla sandstrand och brygga.

  Program

  Det här kan du se fram emot på retreaten:

  - Lugna och kravlösa dagar med egen tid för att läsa, promenera eller ta en tupplur i trädgården. Här finns inga måsten.

  - Undervisning: Mindfulness, stresshantering, övningar och meditationer i en liten trygg grupp. Passen leds av Åsa Renman (Dipl. Mindfulness-instruktör), och Jenny Calissendorff (Lic. Stresscoach). Du deltar så aktivt som du själv vill.

  - Mindfulness-yoga/medveten rörelse, som är en enkel yogaform alla kan utöva. Här ligger fokus enbart på att vara närvarande i rörelserna och känna in kroppen.

  - All mat och dryck ingår: Frukost, lunch, eftermiddagsfika med hembakt, middag och kvällsfika. Dagtid serveras alkoholfri dryck och till middag kan du välja vin om du önskar. Du har tillgång till förfriskningar hela dagen.

  Hälsosam och läcker mat lagad med de bästa råvaror av vår egen kock, Andreas. Menyn är rik på närodlade grönsaker och det finns alltid ett vegetariskt alternativ.  Middagarna har olika teman, som Frankrike, Spanien och Dalarna, och Andreas berättar lite kring kvällens meny.

  - Upplevelser: Vi går på mindfulness-vandring i skogen och lymfpromenad för cirkulation. Ibland samlas vi i någon av alla de vackra utemiljöerna, t ex örtagården eller fruktträdgården. En kväll lagas maten utomhus och vi äter middag vid bryggan.

  - Tillfällen att bada i sjön, hyra cykel eller båt, sola i trädgården och avnjuta ett glas äppelmust från det lokala musteriet, titta på hästar och höns, eller gosa med fåren.

  - Möjlighet att få en avslappnande massageTillkommer och bokas i förväg.

  - God sömn i fräscht rum med skön säng och egen toa/duschLogi tillkommer (enkelrum 390 kr per natt, 50 kr billigare för STF-medlem).

   Vad är en retreat?

   Om man slår upp ordet i en ordbok, betyder retreat "period av stillhet för meditation och efter­tänksamhet som ofta genom­förs under tystnad".

   Att byta miljö och åka på retreat är som en nystart - en möjlighet att stanna upp, få vila och fylla på ny energi. Det rensar ut oklarheter, ger ett djupare lugn och en stilla glädje i kroppen. För vissa är det som en skön semester, för andra kan det också vara omvälvande och jobbigt. Vi är helt enkelt inte vana vid så mycket tid att lyssna på oss själva och våra behov, utan distraktion av alla intryck vi normalt omger oss med. Kanske kommer känslor upp till ytan som bruset hemma har överröstat. Kanske kommer en skön lättnad när tankesnurret tystnar i huvudet.

   Vår retreat i Vassbo varvar undervisning, meditationer och utomhusaktiviteter med tid i tystnad och utrymme för egna reflektioner och vila. Det finns inga krav på att du ska dela med dig, utan vi respekterar deltagarnas olika behov så att alla ska känna sig trygga och bekväma. För en del är det givande att delta i samtal, medan andra hellre är tysta i sin egen upplevelse.

   Du behöver inte ha någon tidigare vana av meditation och väljer själv om du vill sitta på stol eller ligga/sitta på yogamatta när vi mediterar. De flesta övningarna är flexibla och anpassningsbara, och du väljer själv hur aktivt du vill delta.

   Så välkommen precis som du är och njut av lugnet i Vassbo. Du kommer att tacka dig själv för att du tog beslutet och unnade dig en retreat, och kan sedan möta hösten med ny kraft.

   Fakta

   Datum
   Mån 6/9 till fre 10/9, 4 nätter och ca 4 dagar.
   Ankomst mån tidigast från 16.00, incheck från kl 17.00.
   Avfärd fre ca 14.00, utcheck 9.00 (bagageförvaring finns).

   Pris retreat, inkl mat och dryck
   7 650 kr per person inkl moms, inklusive alla måltider, fika, dryck och förfriskningar. För företag tillkommer moms.

   Mindfulness och stresshantering räknas som skattebefriad och avdragsgill personalvård. Vill du använda friskvårds-bidraget från din arbetsgivare eller dra det på eget företag, säg till så får du den dokumentation du behöver.

   Plats
   Vassbo Vandrarhem
   Vassbo 30, 791 93 Falun, tel 0243-223600
   Kontaktperson: Inger Carlsson
   info@vassbovandrarhem.se
   www.vassbovandrarhem.se
   Boendet tillkommer (se nedan).

   Alla måltider ingår
   Frukost, lunch, em-fika med hembakt, middag och kvällsfika. All dryck ingår: dagtid alkoholfritt, till middag även vin för den som vill. Alla måltider serveras som buffé i matsalen, utom en middag som lagas och avnjuts vid sjön. Menyn är rik på närodlade grönsaker och innehåller alltid vegetariskt alternativ. Middagarna har olika teman och vår egen kock, Andreas, berättar lite kring kvällens meny. 

   Förfriskningar finns tillgängligt hela dagen utan extra kostnad (vatten, frukt m m).

   Vill du köpa med dig någon egen mat eller snacks, finns två kök där du kan förvara i kyl och frys. Porslin, mikrovågsugn, vattenkokare etc finns i båda köken (du diskar då och plockar undan själv).

   Boende
   Tillkommer och bokas separat. Eget rum med toa/dusch kostar 340 kr per natt för medlem i STF, Svenska Turistföreningen, annars 390 kr. Medlemskap går att köpa på plats för den som vill: 345 kr för ett år med många bra medlemsförmåner.

   Din plats på retreaten är garanterad när du har betalat anmälningsavgiften. Du bokar då själv rum och ev. extra service, t ex linne och städning. Vår kontaktperson är Inger Carlsson men du kan prata med vem som helst. Säg att du ska vara med på mindfulness-retreat, så vet de att vi har reserverat rum (enkelrum med 1-2 sängar. Det finns även rum med 3-4 sängar.)

   Obs! Alla ärenden kring boende hanteras i direkt kontakt med Vassbo vandrarhem (inte via Åsa eller Jenny).

   Resa med bil
   Vassbo ligger mellan Falun och Borlänge.
   Avstånd: Stockholm 22 mil, Göteborg 45 mil, Linköping 30 mil, Gävle 10 mil, Östersund 38 mil.
   Karta: https://www.bing.com/maps?osid...

   Resa med Tåg/buss
   Tåg till Falun, sedan går buss från Falun till Vassbo.

   Tillgänglighet
   Har du något rörelsehinder, kolla gärna med oss innan du bokar. Vårt mötesrum ligger en trappa ner utan hiss.

   En dag på retreaten kan se ut så här:
   (Du är helt fri att delta i det du vill.)

   07.00-07.30     Morgonpromenad
   08.00-09.00   Frukost i tystnad
   09.00-10.15       Mindfulness/meditation
   10.15-10.30         Paus
   10.30-12.00       Mindfulness/meditation
   12.00-13.00       Lunch
   13.00-15.00       Mindfulness-vandring
   15.00-15.30        Em-fika med nybakt
   15.30-18.30        Egen tid
   18.30-19.30        Middag
   19.30-21.00        Möjlighet till massage
   21.00-21.30        Kvällsmeditation

   Förkunskaper

   Retreaten utgår från grunderna i mindfulness och meditation, men passar även dig som är mer erfaren.

   Anmälan och betalning
   Anmäl dig via bokningsformuläret här eller någon av knapparna på sidan, så mejlar vi en bekräftelse. Får du inget mejl, kolla i skräppost-mappen. Du får sedan två fakturor: en på anmälningsavgiften, 1000 kr inkl moms, som betalas direkt (först då är du garanterad plats) och en på resterande belopp, 6 650 kr inkl moms. Slutbetalning måste ske senast 4 veckor innan start, d v s 9 augusti.

   Läs bokningsvillkoren längre ner!

   I god tid före retreaten får du ett mail där du kan ange ev. allergier, om du önskar vin till maten, boka massage etc.

   Det lilla extra
   Om du vill, finns möjlighet att boka en skön massage, 30 min 450 kr. Bokas i förväg och betalas på plats till Åsa/Jenny. Mer info och bokning närmare retreaten.

   Vi kommer att hålla en föreläsning om läkeörter och naturliga ingredienser i hud- och hårvård, och hur de kan ersätta syntetiska, skadliga ämnen som används i de flesta vanliga hygienprodukter. Som ett gott exempel visar vi det lilla svenska familjeföretaget, Scandinavian Herbs, ekologiska serie som är helt fri från syntetiska tillsatser. Du har möjlighet att beställa produkter men det är såklart INTE något köpkrav, bara en service till den som önskar.

   Unna dig att vara lite bekväm: När du bokar boende, kan du passa på att välja till extra service som t ex färdigbäddad säng och slutstädning.

   Om Corona och säkerhet
   Självklart måste både du och vi vara helt friska för att delta på retreaten. Har du varit sjuk, ska du ha varit frisk minst 2 veckor eller fått negativt svar på covid-test för att delta.

   Vi begränsar antalet till 8 personer (6 deltagare och 2 ledare). Om restriktionerna lättar kan vi ev ta emot ytterligare 2-4 deltagare. Naturligtvis är det viktigt att vi alla tar hänsyn, håller avstånd och är noga med hygienen. Handsprit kommer att finnas lättillgängligt.

   Kolla vad som gäller för resor i din hemförsäkring. Om du behandlas för någon fysisk eller psykisk sjukdom måste du uppge det vid anmälan. Deltagande sker på egen risk och vi tar inte ansvar för ev. skada som kan uppstå under, eller i samband med, retreaten. Vi har med oss första hjälpen-kit och har utbildning i HLR.

   Vi ser fram emot att dela med oss av både kunskap och må-bra-upplevelser
   och ska göra allt för att du ska trivas.

   Varmt välkommen!

   Åsa Renman

   Dipl. Mindfulness-instruktör, studerar till Mindfulness Coach
   Cert. Massör, Dipl. Medicinsk Massageterapeut,
   Medicinsk Laserterapeut, utbildad inom fytoterapi/örtmedicin.
   Bor i Täby med man, dotter och cockerspaniel. Sjunger mycket, bl a i jazzgruppen Arton Voices och kören Täby Toner. Gillar natur och fiske, gärna öringsfiske i Jämtland och djuphavsfiske i Norge.

   Curia Kroppsterapi & friskvård
   asa@curia.nu

   070-740 35 50

   Jenny Calissendorff

   Lic. Stresscoach, Dipl. Kostrådgivare, Dipl. Medicinsk Fotterapeut,  
   Lic. Lymfolog, studerar till Lymfpromenad-instruktör,
   utbildad inom regndroppsmassage och andullationsmassage.

   Bor i Täby med man, två barn och två katter.
   Då mitt jobb även är min hobby så lägger jag mycket tid på att läsa mer om kropp och hälsa. Spenderar gärna tid i skärgården ihop med familjen.

   Jennys Fotvård och Kroppshälsa
   ettsundareliv@outlook.com

   0739-85 56 76

   Bokningsvillkor

   Anmälan och betalning
   När du har anmält dig, mejlas direkt en bekräftelse och mer information. Får du inget mejl, kolla så att det inte har hamnat i skräppost-mappen. Du får sedan två fakturor: en på anmälningsavgiften, 1 000 kr, som betalas snarast (det är först när den är betald som du är garanterad plats) och en på resterande belopp, 6 650 kr. Slutbetalning måste ske senast 4 veckor innan start, d v s 9 augusti.

   Avbokning
   Vid avbokning senast 4 veckor före retreaten återbetalas erlagt belopp, minus anmälningsavgiften (som behövs för att täcka våra fasta kostnader och de inköp som görs i ett tidigt skede).
   Vid avbokning 2-4 veckor före retreaten återbetalas 50% av erlagt belopp, minus anmälningsavgiften.
   Vid avbokning senare än 2 veckor före sker ingen återbetalning. Du kan dock överlåta platsen till annan person.

   Ang. corona
   Om du måste avboka p g a covid-19 eller annan sjukdom, och kan uppvisa läkarintyg, återbetalas erlagt belopp minus anmälningsavgiften även om du avbokar med kort varsel. Om du har varit sjuk, ska du ha varit frisk minst 2 veckor eller fått negativt svar på covid-test för att delta.

   Obs! Avbokning av ditt rum görs i direkt kontakt med Vassbo vandrarhem, och vandrarhemmets egna avbokningsregler gäller. Kolla deras villkor när du bokar rum. (Alla kontakter ang. boende sker med vandrarhemmet, inte Åsa & Jenny.)

    .