Mindfulnesshelg för lugn och ny energi, delvis i tystnad.

21-23 april


Välkommen till Bogesund!
Här kan du möta våren i en stilla och vacker miljö.


Under en långhelg har du möjlighet att få distans till vardagens måsten, landa i lugnet och stressa av. Du måste inte prestera någonting och förväntas inte vara på något speciellt sätt, bara ägna dig åt dig själv och dina behov just i stunden.

Vi är i kravlös nu- och härvaro, och hittar fokus och balans genom meditation och mindfulness-övningar. Jag guidar dig inom områden som medveten närvaro i vardagen, tekniker för djupandning, att hantera stress och oro, att vara självsnäll och stärka självmedkänslan.

Du får lära dig hur muskelspänningar och smärta i kroppen kan triggas av ett stressat sinne. Jag visar enkla sätt att lindra spänningar, som jag använder i min praktik som medicinsk massageterapeut. Vi känner också in kroppen i lugn mindfulnessyoga och stilla vandring i den vackra naturen.

Delar av tiden är vi i tystnad. Den konstanta uppkopplingen och överflödet av intryck i vårt samhälle, ger negativa effekter på hjärnan. Det är forskarna eniga om. När vi är i tystnad får viktiga delar av vårt stressade nervsystem vila, samtidigt som vi lättare får kontakt med tankar och känslor.

Inga förkunskaper behövs. När vi mediterar väljer du själv om du vill sitta på stol eller ligga/sitta på yogamatta, och alla övningar är anpassningsbara. Vi är en liten grupp och du bestämmer hur aktivt du vill delta.

Min gode vän och favoritkock, Andreas, lagar ljuvlig hälsosam mat åt oss. Tidigare deltagare får något drömskt i blicken när de pratar om den goda maten! Vi bor på Bogesunds Slottsvandrarhem (som trots namnet inte har några guldkranar eller sidendraperier, men är trivsamt och fräscht :). Du sover ostört i eget rum och vaknar troligen till fågelkvitter. Vill du ta sovmorgon så gör du det, du bestämmer.

Kom som du är och njut av lugnet. Du kommer att tacka dig själv och har inget att förlora, mer än kanske lite stress eller värk.

Känn dig varmt välkommen! /Åsa

Program

Du kan se fram emot:

- Mindfulness, teori och enkla övningar
- Meditationer och stresslindrande andningstekniker
- Delvis tid i tystnad - mindre distraktioner, lättare att lyssna inåt
- Föreläsning om muskelsmärta och hur du kan lindra den

- Meditationsvandring i naturen
- Mindfulnessyoga - långsam medveten rörelse som passar alla

- Egen tid att bara vara, inga måsten

- Hälsosam mat lagad av egen kock
- Eget rum för ostörd sömn
- En liten och trygg grupp
- Rofylld miljö i naturreservat


Vad innebär en retreat?

Om man slår upp ordet i en ordbok, betyder retreat "period av stillhet för meditation och efter­tänksamhet som ofta genom­förs under tystnad".

Att byta miljö och åka på retreat är som en nystart - en möjlighet att stanna upp, få vila och fylla på ny energi. Det rensar ut oklarheter, ger ett djupare lugn och en stilla glädje i kroppen. För vissa är det som en skön semester, för andra kan det också vara omvälvande och jobbigt. Vi är helt enkelt inte vana vid att lyssna på oss själva och våra behov, utan distraktion av alla intryck vi normalt omger oss med. Kanske kommer känslor upp som bruset hemma har överröstat. Ofta kommer en skön lättnad när tankesnurret tystnar i huvudet. Du kan känna en frihet i att bara få vara med dig själv, utan att ta hänsyn till familj, jobb eller annat som konkurrerar om uppmärksamheten hemma.

Även utanför vår gemensamma tid i tystnad, finns det inga krav på att dela med sig eller vara social. Vi respekterar varandras behov så att alla känner sig trygga och bekväma. För en del är det givande att delta i samtal, medan andra hellre är tysta och vilar i sin egen upplevelse.


Egen tid för bara dig, utan krav

Blir du överväldigad av vardagens alla krav och måsten? Allt som händer runt oss, som vi inte kan påverka. Kanske det känns som att du har tappat riktningen och bara åker med, styrd istället för att själv styra? Alla har vi utmaningar, och livet känns inte alltid begriplig.

Ingen har obegränsad energi. För att må bra i dagens impulsintensiva samhälle är det viktigare än någonsin att ge oss själva möjlighet till vila och återhämtning. Genom att öva mindfulness och meditation blir vi bättre på att vara närvarande i nuet. Då kan vi lättare hitta lugn och fokus, trots bruset runt oss.

Den här helgen är din egen, och det finns inget du måste prestera. Inget speciellt sätt du behöver agera på eller regler för hur du ska vara. Här släpper vi alla omvärldens (och våra egna) krav och förväntningar och ger oss själva tillåtelse att vara precis som vi är just nu.

Ingen vet bättre än du vad du behöver under retreaten. Du väljer vad som känns bra i varje stund. Du har gott om tid för vila och reflektion, kanske läsa en bok eller ta en promenad. Vill du ta sovmorgon så gör du såklart det. Vi är en liten grupp som tar hänsyn till varandra, och behöver du extra stöd av mig så får du det när du vill.

Stilla vandring i skogen ger oss inte bara frisk luft och ljus, utan även ett unikt sätt att hantera stress. När vi är i naturen, vilket ur en evolutionär synvinkel är människans normaltillstånd, får många av oss en känsla av att komma hem och känna sinnesro. Forskarna talar om naturens restorativa effekter. Stressen går ner, blodtryck och puls sjunker och immunförsvaret stärks, bland mycket annat fiffigt.

Kanske bjuder den här helgen i april på varmt promenadväder, annars byltar vi på oss och går ut lite kortare. Vid fint väder kan vi ha något av våra pass i vacker utemiljö, t ex slottsträdgården.

Sagt av tidigare deltagare

Mitt i naturreservatet, nedanför det vackra slottet, ligger Bogesunds Slottsvandrarhem. Den lugna miljön förstärker må bra-känslan.

Bogesund, en halvö norr om Stockholm
Bogesundslandet har varierad natur, med barrskog, ädellövskog, ett lindreservat och öppna landskap. Området omges nästan helt av vatten och det finns även två sjöar. På Bogesund finns omkring 70 km vandringsleder och många ridstigar. På våren kan man få se någon av de 115-120 fågelarter som häckar i området.

Bland gårdar och torp reser sig Bogesunds slott, byggt av Per Brahe d y på 1640-talet. Dagens exteriör är från 1860-talet - då Albrekt von Lantinghausen von Höpken beslöt att bygga om Braheslottet för att det skulle likna en medeltidsborg.

Idag förvaltas egendomen av Statens Fastighetsverk. Det finns sex arrendegårdar, flertalet inriktade mot verksamhet med hästar. Mycket av åkermarkerna har växt igen eller planterats. Skogshögskolan har här forskningsområden och försöksfält.

  Fakta

  Datum och tid
  21-23 april.
  Hej fred ca 13.00. Hej då sönd ca 15.00.

  Pris retreat, mat och dryck
  5 900 kr/person inkl moms. I priset ingår retreat, mat och dryck (även vin), förfriskningar, dokumentation samt moms. För företag tillkommer moms.

  Mindfulness räknas som skattebefriad och avdragsgill personalvård. Du kan alltså använda ev. friskvårdsbidrag från arbetsgivare/dra av i ditt eget företag.

  Alla måltider ingår
  Vår egen kock, Andreas Lindell, lagar mat som kropp och knopp blir glad av. Frukostbuffé, lunch, eftermiddagsfika, middag och kvällsfika. All dryck ingår: dagtid alkoholfritt, till middag även vin om du vill. Förfriskningar finns till-gängligt hela dagen utan extra kostnad (vatten, frukt m m).

  Menyn är främst vegetarisk, annars finns ett vegetariskt alternativ. Maten är laktos- och glutenfri (vid ev. undantag finns alternativ). Andreas berättar också lite om maten och om hans resor i Provence, Frankrike.

  Boende
  Tillkommer utöver retreat.
  När du har anmält dig, fått bekräftelse och erlagt anmälningsavgift, bokar du rum på vandrarhemmet, tel: 08-541 750 60. Säg att du ska vara med på mindfulness-retreat (jag har reserverat).
  Två nätter i enkelrum 1 698 kr, del i dubbelrum 1 258 kr, inkl moms, linnepaket och städning. 50 kr rabatt/natt för STF-medlem. Alla kontakter ang. boendet sker direkt med vandrarhemmet.

  Plats: Bogesunds Slottsvandrarhem, Per Brahes väg 1, Vaxholm (se karta), ca 25 min bilresa från Täby C.

  Vägbeskrivning bil: E18 norrut, vid Arninge sväng höger på väg 274 mot Vaxholm, ca 5 km före Vaxholm ta höger mot Bogesund, fortsätt ca 7 km. Passera Ellboda, Waxholms golfklubbs avfart och träsket. När du ser Bogesunds slott ta vänster vid den röda skylten innan slottet, följ grusvägen tills den tar slut. Reception i huset till höger om infarten.

  Anmälan och betalning
  Anmäl dig via bokningsformuläret här eller någon av knapparna på sidan, så mejlas strax en bekräftelse. Får du inget mejl, kolla i skräppost-mappen. Har du inte fått bekräftelse inom 10 min, kontakta mig.

  Du får två fakturor: anmälningsavgiften, 1000 kr inkl moms, som betalas direkt (det är först då du har en garanterad plats) och en på resterande belopp. Slutbetalningen ska vara gjord senast 4 v före start, d v s 30 mars. Läs bokningsvillkoren nedan.

  Önskemål, allergier m m
  Före retreaten får du ett mail där du kan ange ev. allergier, om du önskar vin till maten etc.

  Om hälsa och säkerhet
  Självklart måste både du och jag vara helt friska för att delta på retreaten. Har du varit sjuk, ska du ha varit frisk minst 1 vecka för att delta. Naturligtvis tar vi alla hänsyn, håller avstånd och är noga med hygienen.
  Kolla vad som gäller för resor i din hemförsäkring. Om du behandlas för någon fysisk/psykisk sjukdom ska du uppge det vid anmälan. Deltagande sker på egen risk och Curia ansvarar inte för ev. skada i samband med retreaten.

  Bokningsvillkor

  Anmälan och betalning
  Efter anmälan får du strax en bekräftelse. Kolla noga i alla inkorgar och skräpmappen. Du får två fakturor: en på anmälningsavgiften, 1 000 kr, som betalas direkt (först när den är betald är du garanterad plats) och en på resterande belopp. Slutbetalning sker senast 30 mars.

  Avbokning
  Vid avbokning senast 4 v före retreaten återbetalas erlagt belopp, minus anmälningsavgift (som behövs för att täcka fasta kostnader och de inköp som görs i ett tidigt skede). Vid avbokning 2-4 veckor före retreaten återbetalas 50% av erlagt belopp, minus anmälningsavgiften. Vid avbokning senare än 2 veckor före sker ingen återbetalning. Du kan dock överlåta platsen till annan person.

  Ang. corona
  Om du måste avboka p g a covid-19 eller annan sjukdom, återbetalas erlagt belopp minus anmälningsavgiften även om du avbokar med kort varsel. Om du har varit sjuk, ska du ha varit frisk minst 1 vecka för att delta.

  Obs! Ev. avbokning av ditt rum görs i direkt kontakt med Bogesunds Slottsvandrarhem, och deras avbokningsregler gäller. Kolla deras villkor när du bokar rum. Alla ärenden ang. boende sker i direkt kontakt med vandrarhemmet.


  Hör gärna av dig om du har undringar!
  070-740 35 50
  asa@curia.nu


   .