Lopen in het donker

Het jaar loopt op z’n einde en het wordt steeds sneller donker. De kans is dan ook groot dat je in deze periode in het donker zal lopen. Om veilig te blijven lopen, geven we jullie graag wat advies en tips.


Zichtbaarheid

Het belangrijkste bij lopen in het donker is uiteraard de zichtbaarheid, met eerst en vooral uiteraard de zichtbaarheid van jezelf.

  1. Als het donkerder wordt zullen mensen of auto’s al veel dichter bij jou moeten komen vooralleer ze je zien. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je zo zichtbaar mogelijk bent. Draag fluo kledij, een fluovestje of zelfs een looplampje. Ook verschillende loopschoenen hebben reflecterende strips, maar denk er wel aan dat je een schoen niet moet kopen voor hoe hij er uit ziet maar hoe goed hij zit.
  2. Denk vooraf goed na over het parcours dat je wil lopen. Zijn er verlichte paden? Is het oppervlak vlak? Als dat niet het geval is, is er dan een alternatief te vinden waar ik kan gaan lopen?
  3. Als je gaat lopen in het donker is ook de kans op kleine blessures zoals het omslagen van een enkel, of een verrekking door het wegglijden op een glad stuk heel wat groter. Daarom is het aangewezen om je training aan te vullen met oefeningen voor het verbeteren van je enkelstabiliteit en je proprioceptie. Op de website van gezond sporten vind je alvast enkele voorbeelden
  4. Loop zo veel mogelijk in de tegengestelde richting van het verkeer, dan merken de tegenliggers je veel sneller op.

Snelheid


Het klinkt misschien raar, maar in het donker lopen kan je snelheid beïnvloeden. Als je in het donker gaat lopen lijkt de omgeving sneller voorbij te gaan, daardoor krijg je het valse gevoel dat je sneller aan het lopen bent. Hierdoor ga je het tempo lager leggen en zal je dus aan een lagere intensiteit getraind hebben dan je dacht. Tegenwoordig kan een goed sporthorloge je al wel helpen bij het juist inschatten van je tempo.

Temperatuur


Wanneer de zon ondergaat zal de temperatuur ook sneller dalen. Uiteraard is dat niet de enige bepalende factor maar toch zal je in het donker nog meer rekening moeten houden met de temperatuur. Denk goed aan welke kleding je draagt want de temperatuur heeft een grote invloed op je energiegebruik.

Kleed je je te warm aan ga je enorm zweten en zal je te veel vocht verliezen. Kleed je je te licht aan moet je lichaam veel moeite doen om op temperatuur te blijven waardoor je minder energie in het lopen kan stoppen. Zet zeker iets op je hoofd! 70% van je warmteverlies gaat via je hoofd. Een simpele (lichte) muts of pet kan je dus heel wat meer energiebehoud opleveren.

Spreek af


Probeer als het donker is zoveel mogelijk in groep te gaan lopen. Niet alleen is het veiliger dan alleen, het is ook aangenamer. En het gaat toch altijd een beetje vlotter als je wat gezelschap hebt. Vind je door omstandigheden toch niemand om mee te gaan lopen? Laat dan zeker aan iemand weten dat je weg bent voor je dagelijkse/wekelijkse loopje.

Extra tips


  • Luister niet naar muziek tijdens het lopen, zo hoor je omgevingsgeluiden die je misschien kunnen waarschuwen zoals een rijdende auto
  • Wees alert. Hou altijd goed je omgeving in de gaten zodat je kan ingrijpen waar nodig.
  • Vermijd afgelegen wegen/paden. Loop eventueel twee keer een klein rondje als dat goed verlicht en bevolkt is.
  • Kijk regelmatig even naar beneden. Als het licht is zouden we dit afraden omdat dit je loopstijl beïnvloed maar in het donker toch liever safety first!
  • Is het te slecht weer? Doe gerust een training op de loopband!

Loop jij mee met de Star Light Run?

Kortom, met al deze tips heb je geen excuus om tijdens de donkere wintermaanden bij de pakken te blijven zitten. Schrijf je in voor de Star Light Run op zaterdag 13 januari in Westerlo en geniet van 10 km loopplezier met een uniek stervormig parcours, sfeervolle lichteffecten en muzieksets door van DJ’s.