Hardnekkige, onbegrepen stressklachten

Soep koken van grote mensen

Brood kneden

In de tijd dat ik nergens heen kon met mijn verdriet, emoties en verhalen dook ik regelmatig de keuken in. Niet dat ik daar zo opgewekt ging staan koken hoor. Ik had niet eens trek in eten. Waar ik normaal gesproken graag in een pannetje sta te roeren, valt bij mij de keuken stil als ik in de greep kom van mijn herbelevingen. Wat dan erg goed paste, was brood kneden. Niet 1 brood, nee, gelijk brood voor de hele week. Het moest gebeuren, hoe dan ook. Alle stress rondom mij en mijn gezin maakte ons overgevoelig voor alles met melk. En we houden wel van lekker brood. Kneden geblazen dus.

Wat heeft altijd zin?

In deze video vertelt Felice wat in haar ogen altijd zin heeft. Ook krijg je meer achtergrondinformatie over haar aanpak en haar Veelkant Academie.

Mijn aanrechtblad was lekker ruim, ik had een grote mengkom, en toch kwam alles onder de bloem te zitten. Ik gooide, smeet, sloeg met het deeg. Het huis dreunde er van. Af en toe kwamen de kinderen even kijken naar dit natuurgeweld. Tevreden keken ze dan hoe moeders lachte om zichzelf en lief bleef doen naar hen. Ze zagen niet die bom in mij, die brandende pijn. Dat ik verteerd werd door het onrecht wat me is aangedaan en dat dat onrecht nooit hersteld gaat worden.

Vandaag kook ik soep

Dit is jaren geleden. Maar vandaag is het terug. Weer pakt die herbeleving het stuur over. Gooit al mijn constructieve plannen opzij en woedt door mijn hoofd. Ik heb geen brood nodig, geen bloem in de kast voor de hoeveelheid brood die hier bij hoort. Maar wel 2 pompoenen. Met gevaar voor eigen leven hak ik de eerste in stukken. De pitten schieten door de kamer. Het lukt me om een schaal vol stukjes te produceren. Het ruikt lekker in huis nu, kruiden, pompoen, de soep borrelt. Net als mijn brein en mijn buik. Geen zin in eten. Ijskoud heb ik het. Kon ik het maar van me afspoelen. Maar deze soep moet garen.

Ja, de kwestie onrecht jaagt me aan. Oneerlijke rekensommen, oneerlijke strijd. Ik kan er niet tegen, wil het direct tot een halt roepen. Maar niks werkt. Wie gaat soep koken van dit grote mens? Wie had soep moeten koken van de grote mensen die mijn jeugd vertrapten? Ik zoek naar een antwoord. Ik heb het niet. Als ik vertel over mijn jeugd, open ben, willen mensen uit die jeugd dat stoppen. Omdat het ook over hun jeugd gaat. En zij willen niet open zijn. Maar ik ben open. Ik doe het toch.

Wen er maar aan!

Doe mij maar niks

Ik wil op deze momenten eigenlijk los koppelen van alles in mijn leven. Maar dat kan ook niet. Dan moet ik ook loslaten wat ik na al die jaren voor me wist te winnen: een terugvalbasis. Grote mensen die soep voor me koken. Een veilige haven, wat heb ik daar lang naar verlangd. Het lukte me door hulp te vragen. Open te zijn over wat er speelt in mijn leven. Dus ook vertellen dat iemand oneerlijke rekensommen maakt, oneerlijke strijd voert. Een oordeel uitspreken.

Ik vind dat moeilijk. Ik merk dat anderen me tegemoet komen, als ik vertel hoe moeilijk het is om dit op een nette, neutrale manier te doen. Ik vind dat ik daarin faal. Maar ik hoor zeggen dat ik het op de juiste manier doe. Ik weet het niet. Echt niet.

Er is ook altijd wat met mij

Dat hoor ik nog van binnen. Dat werd me verweten: ’Er is ook altijd wat met jou!” Er kwam teveel op mijn pad. En ik maakte daar vervolgens ook nog weer een probleem van. Waar ik anderen mee lastig viel. Als ik iemand anders zou zijn, zou dat niet op mijn pad komen. Ik kwam niet goed uit. Ik sleepte ellende met me mee. Dat was niet gewenst. Of ik daar mee op wilde houden. Of ik niet kon ophouden met bestaan, daar kwam het op neer. Altijd.

Dat moet anders

Nu slepen mensen hun ellende naar mij toe. Nu kan dat, nu heb ik mijn handen (meestal) vrij. En ze zijn welkom. Ik weet wat het is om het even ergens neer te kunnen poten. Ik ben nu een veilige haven. Samen vormen we een terugvalbasis. In mijn veilige haven. En ik leer het aan andere grote mensen. Mensen die net als ik graag soep koken voor een ander. O trouwens, de soep is inmiddels klaar!

#ikbenopen

Invalshoeken die zin hebben?

Felice heeft meer tips voor je klaargezet!

.