Loslaten van je ouders is (g)een Kunst


Soms voel ik me als ondernemer en/of vrouw niet goed. Soms durf ik geen nee te zeggen, ben bang dat ik het niet goed doe. Dan doe ik dingen, die ik eigenlijk niet wil, kan of moet doen. 

Daar ligt pijn vanuit het verleden onder. Ik reageer op iets wat in het heden gebeurt. De trigger. Maar de onderliggende emoties komen voort uit een angst vanuit het verleden. Dat ik niet goed genoeg ben of het goed genoeg doe en dat de klant dan naar een ander gaat. Of dat ik echt nog niet kan beginnen met het geven van deze training. Want het is nog niet af. Wat grote onzin is. 

Dan merk ik des te meer dat het weggaan van mijn vader een enorme invloed heeft op mijn ondernemende leven. Ik heb afscheid van hem genomen. Hem losgelaten (dacht ik). Maar het zit me in de weg. Het is een blokkade, waardoor ik soms in de weerstand schiet. 

En dat wil ik niet meer. Dus ik ben ermee aan het werk gegaan.

Maar het is een work in progress.


Herkenbaar?

 1. Het gevoel dat je niet goed genoeg bent. 
 2. Dat je afscheid genomen hebt, maar niet losgelaten.
 3. Je ervaart belemmeringen in je onderneming.
 4. Je kan soms verdrietig worden of compleet dichtklappen.
 5. Boos worden of heftig reageren, ogenschijnlijk zonder reden.
 6. Zomaar in de verdediging schieten, geprikkeld zijn.
 7. Je niet met een product naar buiten durft te komen, omdat je denkt dat het nog niet af is.
 8. Ja zeggen op alles, omdat je goed wilt doen. 

In jouw jeugd is veel gebeurd. 1 of beide ouders was/waren afwezig, fysiek of emotioneel. Wat je ook deed, het was nooit goed genoeg. Eigelijk stond je er veel alleen voor. Je was al vroeg volwassen, regelde veel zelf.Je hielp alles en iedereen. Er werd op jou geleund. Jij stond en staat stevig in je schoenen. Jij vertrouwt op jezelf, want dat heb je altijd gedaan.

 

Misschien heb je afscheid genomen van beide of 1 ouder, heel bewust, ondanks de pijn, het gemis en het verdriet. Misschien wil je graag afscheid nemen, maar is die stap nog te groot. Maar alleen staan doe je. 

Je loopt er nu in je leven tegenaan dat je altijd alles zelf doet. Je durft eigenlijk niet op een ander te vertrouwen. Dat vertrouwen is beschaamd. Je probeert altijd alles zo goed mogelijk te regelen. Maar je hebt vaak het gevoel dat het niet goed genoeg is, in je leven en je onderneming.

 

Je helpt iedereen. Iedereen leunt dan ook op jou. Je familie, je partner, je gezin, je klanten. Je regelt het wel. Maar waar blijf jij? In hoeverre word jij ondersteunt, geholpen? Sta jij iemand toe jou te helpen, voor jou te zorgen? Kan iemand zo dichtbij komen, zodat jij op die persoon kunt leunen? Of jaag je die persoon weg? Of een deel van jouw onderneming over te nemen? Geef jij een ander ruimte? Of sluit je jezelf af, omdat je diep in jezelf verwacht, dat je toch weer in de steek gelaten gaat worden? Het toch weer alleen moet doen? 

Een eenzaam bestaan, ondanks de lieve mensen om je heen.


Helen

Een hele belangrijke stap in het helen van dit kindstuk is loslaten. Het verleden kun je niet veranderen. Het is zoals het is. Maar je hoeft het niet vast te houden, erin te blijven hangen en het je te laten beïnvloeden.

 

Loslaten dat is het plan. En loslaten is wat we gaan bereiken met deze dagworkshop.

 

LOSLATEN VAN JE OUDERS IS (G)EEN KUNST

Nee, het is een keuze. Je doet dit door een aantal natuurlijke stappen te zetten. Begeleid door de krachten van de natuur, de kracht van muziek, jouw innerlijke kracht. De kracht van de groep, de kracht van de bron van creatie, van de kosmos.

 

Samen gaan wij deze stappen zetten! De stappen op het pad naar jouw echte zijn, natuurlijk zijn, in het hier en nu. 

 


Welke stappen ga je zetten?

Je begint met bezinning onder de donkere maan. Vervolgens ga je naar de wassende maan. Deze staat voor: herkennen en ervaren.

De volle maan staat voor: voorbereiding en vergevingsgezindheid

Dan de afnemende maan met: vergeven, loslaten en reinigen

Je sluit af met de donkere maan: transformatie, herschrijven en overgang naar een nieuw leven

 

Wat ga je doen?

Je gaat op verschillende wijze aan de slag, mediteren, schrijven, lichamelijk ervaren, ritueel voorbereiden en uitvoeren, luisteren, praten, voorlezen, maar vooral ervaren. 


Voor wie is dit Loslaten?

Voor jou, als jij, ondernemende vrouw:

 • merkt dat er weerstanden in je leven zijn, vanuit je jeugd, gekoppeld aan je ouders, waar je echt iets mee wilt.
 • moeite hebt met afscheid nemen, laten gaan van weerstanden.
 • tegen jezelf aanloopt in je onderneming en je persoonlijke leven.
 • er ECHT aan toe bent om los te laten.
 • geen THERAPIE nodig hebt.

Praktische zaken: wie, wat, waar, wanneer, hoe laat, jouw investering? 

 • Wanneer: vrijdag 13 juli onder de donkere maan
 • Hoe laat: inloop vanaf 9.00, start 9.30 tot 16.30-17.00. Lunch inbegrepen.
 • Hoeveel vrouwen: nog 4 van de 6 plekken
 • Waar: Kievitstraat 28 Hengelo
 • Met: simpele lunch (dieetwensen doorgeven), koffie, thee, water.
 • Wat meenemen: jezelf

 

Wat is je investering in jezelf voor deze bijzondere dag?

97 euro (vrijgesteld van btw)*

*Je staat pas ingeschreven na betaling

Wie begeleidt jou op deze bijzondere dag?

Drs. Rilana Altena ~ Spiritbusiness & Lifecoach

Gedragswetenschapper, Loslaatcoach, Spiritbusiness & Lifecoach, Mindfulnesstherapeut, Muziekmaker

 

Het is mijn missie en passie om ondernemende vrouwen, die voelen dat ze anders zijn, maar zich toch conformeren, te helpen hun leven te transformeren naar een natuurlijk, liefdevol en happy ondernemend leven in flow. 

Wil je meer van mij weten? Kijk hier.

Hoe hebben andere klanten Rilana ervaren?

Maureen de Mönnick: Rilana is makkelijk benaderbaar. Denkt met je mee op zoek naar een oplossing. Ze geeft je precies de begeleiding die je nodig hebt. En verder is het gewoon een schat van een mens.

Moniek Eertink: Rilana is aanwezig wanneer je haar nodig hebt. Dan is ze een begeleider, die aanwezig is, maar niet overheersend. Heel prettig. Ze weet precies wat ze wil en hoe ze mij moest aanpakken. 

Chantal de Man: Ik ervaar Rilana als liefdevol en sympathiek. Ze straalt rust uit met haar stem, de meditaties zijn echt geweldig. Ze is ervaren en wijs met een hart van goud en een enorm gevoel van medeleven.

Fanny van Hal: Rilana is erg betrokken, empatisch en ze sluit  goed aan bij de behoefte van de client. Ik vond het prettig dat ze  vanuit haar referentiekader handelt en met praktische ‘eigen’ voorbeelden kwam. Dat maakt het contact gelijkwaardig, vanuit respect en liefde.

Mirjam van der Veen: Ik ervaarde Rilana als een betrokken trainer. Ze durfde met de bewegingen van de groep mee te gaan en ook aanpassingen te maken op het moment dat het nodig was voor het proces van de training. Dat ervaarde ik als sterk en kundig.