RUNNING APPS, EEN VLOEK OF EEN ZEGEN?

Ze zijn bijna niet meer weg te denken uit de loopwereld. Sommige lopers gaan zelfs zo ver dat ze zweren bij volgende quote: 

‘’If it isn’t on Strava, it didn’t happen!’’

In dit artikel gaan we graag in op de voor- en nadelen van de running apps en reiken we enkele mogelijke apps aan die je kan gebruiken voor je trainingen.

Waarom zijn running apps een zegen?

Met de running apps kan je statistieken bijhouden over je eigen trainingsomvang, trainingsintensiteiten, parcours, …
Zo krijg je een goed globaal beeld van je belasting in trainingen en kan je volgende sessies hierop afstellen. Schakel echter altijd je clubtrainer in voor gespecialiseerd trainingsadvies. Running apps kunnen dit niet vervangen.

Je hebt niet noodzakelijk een sporthorloge nodig om je training te tracken. De meeste apps op je smartphone hebben ook een GPS-tracking modus waarbij deze de functies van je sporthorloge overnemen. Zo kan je zien hoeveel kilometer je in een bepaalde tijd hebt gelopen. Dit maakt het een stuk goedkoper. Nadeel is dat je wel geen hartslagmeting hebt tijdens je inspanning. Deze parameter geeft een extra indicatie hoe je de training hebt ervaren of aan welke intensiteit je delen van de training hebt afgewerkt.

Tot slot is het ook fun! Je doet eens iets anders. Je kan andere personen hun parcours bekijken en nalopen. Of een ludieke loop waarbij je een figuur probeert te lopen. KLIK HIER om enkele voorbeelden te bekijken.

Waarom zijn running apps een vloek?

Deze apps kunnen de illusie creëren dat je het gehele trainingsproces in eigen handen kan nemen. Wanneer je een bepaald doel voor ogen hebt, stem je dit best af met een ervaren trainer/coach. Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan zoals blessures of overtraining.

De registratie of het delen van je activiteit kan als norm ervaren worden. Je loopt nog steeds uit eigen wil, om je eigen doelstellingen te behalen (wat deze ook mogen zijn).

Je bent meer bereikbaar op je telefoon. Is het niet geweldig als je gaat lopen en er stoort niemand jou. Even je hoofd leegmaken, genieten van de inspanning, de natuur, … Tip: zet je smartphone op stil (zonder trillen). Zo hou je jezelf niet bezig met bereikbaar te zijn, maar wel met lopen.

We sommen graag nog enkele suggesties op van running apps die je kan gebruiken.  Gebruik je meerdere van onderstaande of andere platformen?  Dan kan je de website Tapiriik gebruiken om alle accounts aan elkaar te linken. 

De markt van bestaande apps evolueert enorm snel. Wat vandaag in is, is morgen verouderd of wordt vervangen door betere alternatieven. Daarom , lees dit hoofdstuk in zijn juiste tijdscontext, m.n. december 2019.