RunRaad: Lopen met een verkoudheid?

De zomer staat nog niet direct voor de deur en de ziektekiemen vieren momenteel hoogtij in het land. Maar welke invloed heeft dit op je looptraining? Mag je eigenlijk nog wel trainen als je verkouden bent? Of neem je beter even rust?

Eerst en vooral is om te laten bepalen of je een gewone verkoudheid hebt of dat het griep is. Vaak is het verschil niet direct te merken. Daarom sommen we eerst enkele verschillen op waarbij je het verschil kan opmerken, let wel op, het is altijd raadzaam om een arts te raadplegen. Van griep bent u meestal ernstiger ziek dan van een verkoudheid. Griep begint meestal ook plots terwijl een verkoudheid geleidelijk begint. Koorts en spierpijn treden meestal niet op bij een verkoudheid. De symptomen van een verkoudheid verdwijnen in het algemeen ook sneller.

De belangrijkste symptomen van griep zijn:

  • snel opkomende koorts (> 38°C)
  • spierpijn, hoofdpijn
  • koude rillingen
  • vermoeid en uitgeput
  • keelpijn
  • hoesten

Een verkoudheid zit meestal op de bovenste luchtwegen (ontstoken keel en neusholtes) en start meer geleidelijk:

  • keelpijn
  • hoesten
  • hoofdpijn
  • lichte spierpijn
  • loopneus, snotteren
  • Bij volwassen bijna nooit koorts

En het is ook die koorts die het grootste verschil maakt. De gouden regel is, sport niet als je koorts hebt, je hebt daar zelfs een negatief trainingseffect van. Een pijnstiller zal de koorts wel tijdelijk doen dalen, maar hou jezelf niet voor de gek, de koorts is er nog dus meet je koorts enkel als de pijnstillers uitgewerkt zijn.

Ga ook niet meteen terug sporten als de koorts weg is, neem minstens 2 dagen recuperatie.

Doe de nek-test

De wat? De nek-test. Het is een heel eenvoudige test om voor jezelf te bepalen of het verstandig is om nog te gaan lopen. Als de ziekteverschijnselen zich uitsluitend boven de nek bevinden: Verstopte neus, oorpijn, keelpijn, geen koorts. Dan kan je gerust nog gaan sporten, al is het wel verstandig om intensieve inspanningen te vermijden.

Situeren de klachten zich onder de nek: Hoesten, kortademigheid, koorts, spierpijn in armen en benen. Dan sport je best niet, het lopen zal het herstelproces van de ziekte vertragen en een negatief trainingseffect opleveren. Neem na het verdwijnen van de ziektesymptomen nog (minstens) 2 dagen rust.

Antibiotica

Ondanks dat het sowieso niet aangewezen is om antibiotica te nemen bij een gewone verkoudheid of griep toch een klein woordje over trainen als je antibiotica neemt. Antibiotica bestaat uit bacteriën die de slechte bacteriën in je lichaam aanvallen. Dit proces kost veel energie waardoor het aangewezen is je trainingen aan te passen. Ook enkele dagen na de Antibioticakuur moet je lichaam nog herstellen. Mag je dus nog trainen als je antibiotica neemt? Op zich heeft de antibiotica geen negatieve invloed maar het vraagt veel energie, als je (te) intensieve inspanningen doet kan je andere klachten zoals peesontstekingen oplopen. Het is dus aangeraden om te rusten of inspanningen aan een lage intensiteit te doen.

Raadpleeg een dokter

Ga voor zekerheid en laat je onderzoeken.

Sport niet met koorts

Het zorgt zelfs voor negatieve trainingseffecten.

Doe de nek-test

Klachten onder de nek? Sport dan best niet!

Luister naar je lichaam

Forceer jezelf niet en las een pauze in als je er nood aan hebt.

Doe rustig aan met een verkoudheid

Sport aan een lagere intensiteit als je verkouden bent.

Bouw terug rustig op

Doe het ook na het verdwijnen van de ziektesymptomen even rustig aan.