✨ Prva edukacija u regiji o zaštiti i razvoju zdrave seksualnosti kod djece ✨

Edukacija prije srama.

Želim ovaj program ✨ ~  137€ ( 1.032 kn) 

Nakon prijave na tvoj mail stići će podaci za uplatu. Za rezervaciju je potrebno uplatiti puni iznos prema podacima u mailu. Molim te da potvrdu o uplati pošalješ na e-mail roditeljisasvrhom5@gmail.com.

Za koga je ovaj program?

👉 Čuješ neke strašne priče o pedofilima i želiš znati kako se to tvojem djetetu nikako neće dogoditi?

👉Dijete dira svoje genitalije i pitaš se kako da prestane s tim?

👉Želiš da tvoje dijete ima u tebi osobu od povjerenja i zna da tebi može doći sa svojim pitanjima, ali svejedno osjećaš knedlu na samu riječ seksualnost?

👉Želiš da dijete bude sigurno kada krene u vrtić, školu i da zna reći 'ne', čak i kada tebe nema?


Prije se često događalo da djecu ušutkavamo i posramljujemo kada ih zanima nešto vezano za seksualnost ili kada istražuju svoje tijelo, a sada iz straha da ih ne posramimo često ne poduzmemo ništa. Iz straha da ne reagiramo krivo reakcija u potpunosti izostane. 

Suprotno tome, u ranoj dobi upravo smo mi karika koja je presudna za to kakav će dijete imati stav prema seksualnosti kroz odrastanje i odrastao život. Naš način reakcije se može razlikovati ovisno o situaciji , ali uvijek je potrebno reagirati i ponuditi odgovaraju podršku, odgovor ili čak granicu.

Ti djetetu možeš pružiti odgovarajuću podršku od najranije dobi, čak ako osjećaš nelagodu, strah ili sram vezano za tebe seksualnosti.

Zamislimo ovu situaciju. Tvoje se dijete skida golo i trči pred drugima? Dira svoje genitalije? Pita te od kud bebe?  Osjećaš se nelagodno i ne znaš kako reagirati? Ne želiš posramiti dijete, ali čini ti se da bi se ipak nešto trebalo napraviti. 

Moguće je da onda samo šutiš i ignoriraš situaciju. 

No s vremenom se osjećaš sve nesigurnije kod ovakvih situacija i smatraš da je potrebno postaviti neka pravila. I što onda?

Sada se vratimo na početak i umjesto toga da ne znaš kako reagirati zamisli da točno znaš što je razvojno primjereno. Točno znaš kako postupiti i što reći. Uz to se osjećaš i sigurno jer znaš kako je upravo ova situacija prilika da pomogneš djetetu da bude zaštićenije, sigurnije i razvija zdrav odnos prema ovom dijelu sebe, sve to bez srama i straha. I zaista, onda uspijevaš postaviti odgovarajuće temelje za koje znaš da dugoročno služi tvojoj djeci.

Upravo ovako može izgledati sljedeća 'neugodna' situacija! To može biti prilika za nečim drugačijim.

Najbolje se temelje postavlja u ranoj dobi.

Seksualnost u ranoj dobi zna biti zbunjujuća. Ne znamo od kuda krenuti i sve nam se to čini previše?

Je li perano? Je li moguće da već od rođenja možemo djeci prenositi alate sigurnosti koje će koristiti kroz čitav život?

Je li moguće da se temelji postavljaju tako rano? Zar nije bolje to ignorirati pa će se stvari kasnije posložiti?

Ne, nije! Ignoriranje nije način. Pa što onda je?

U ranoj dobi, a to kreće od rođenja, mi postavljamo temelje.


Unutar toga:

✔️ znamo kako odgovoriti na djetetova pitanja tako da ono zna da ih može postaviti nama i kroz odrastanje

✔️ prenosimo im alate kako da se zauzmu za sebe i da znaju kako odbiti dodir koji ne žele - nema više Daj tetki pusu jer će biti tužna ili Poljubi dedu pa ćeš dobiti čokoladu

✔️znamo se postaviti u svim onim neugodnim situacijama kada se dijete skida pred drugima, dira svoje genitalije, postavlja pitanja, nastavi niz

Tijekom ovog programa pričamo o tome:

Što je to seksualnost u ranoj dobi?

Dijete se od najranije dobi na različite načine susreće sa seksualnostšću, ali  to nikako nije seksualnost kakvom je mi kao odrasle osobe vidimo.  

Istovremeno, kako se mi u ranoj dobi postavimo prema ovom njihovom u potpunosti nevinom istraživanju je ono što uvelike gradi njihov odnos prema ovog temi kroz odrastanje.


Kako da mi budemo osoba kojoj dijete dolazi?

Jedno od temelja koje je idealno postaviti u ranoj dobi je odnos gdje dijete s nama dolazi s pitanjima. Iz tog razloga u ovom programu radimo na konkretnim alatima s pomoću kojih ćemo mi biti osoba od povjerenja za dijete.

Umjesto da pita negdje drugdje mi želimo da dođe nama, sada, ali i kroz pubertet te čitavo odrastanje.

Kako zaštititi dijete sada i kroz odrastanje?

Tema seksualnosti često je obavijena sramom i strahom, a upravo to su alati koji se često koriste u zlostavljanju djece. 

Naime, 1 od 5 djece je seksualno zlostavljano, kako u svijetu tako u i Hrvatskoj, a u oko 95% slučajeva dijete i obitelj osobno poznaju osobu koja zlostavlja. 

Iz tog ćemo razloga detaljno proći  kako postaviti alate prevencije s djecom, ali i drugim odraslim osobama - sve ovo bez straha i srama. 

Ako želiš biti u toku i saznati koja je tvoja uloga u zaštiti i razvoju zdrave seksualnosti djeteta ovo je mjesto za tebe.

Prvi dio druženja je potaknulo pitanje od mame:

Maleni ima 2 godine i dosta se "borimo" s disciplinom... pravi prkosni dvogodišnjak kojem je svaka druga "ne". Svjesni smo da je to faza odrastanja i baš tako treba biti, ali kako stalo radimo na tome da MORA slušati mamu i tatu, dugoročno i za njegovu budućnost ne želimo da sluša SVE I SVAKOGA (pa i mamu i tatu)... i kako to sad postići?

U ovom dijelu ću ti pričati o tome koji je balans između toga da:

učimo našu djecu da sa zauzmu za sebe, donose odluke za svoje tijelo i to iskomuniciraju te

discipline, da se možemo s njima dogovoriti, da to nisu djeca koja su, kako je rekla jedna mama, puna sebe i misle da mogu sve.

Zatim ću u drugom dijelu druženja odgovarati na tvoja pitanja vezana uz samu edukaciju. Pitanja možeš postaviti uživo ili u anketi koju ću ti poslati

Česta pitanja

  1. Koliko dugo imam pristup materijalima? Programu neograničen pristup, sve dok on sam postoji .
  2. Hoću li imati vremena posvetiti se materijalima? Za dobiti najveću vrijednost potrebno je uložiti oko 20 minuta na svaku temu
  3. Što ako saznam da radim nešto ‘krivo’ s djecom? Djeca su jako prilagodljiva i ako se odlučimo djelovati drugačije brzo će to prihvatiti. U slučaju da se odlučiš nešto promijeniti unutar programa detaljno prolazimo i to kako pričati s djetetom o tome. 
  4. Koliko moje dijete mora imati godina? Ovaj je program za roditelje djece od rođenja do sedme godine.
  5. Je li rano krenuti ako imam bebu? Ne. Mnogo toga iz programa možeš krenuti odmah primjenjivati s bebom. .