Gun je kind meer zelfvertrouwen

Schrijf je in voor de zelfvertrouwen-tips en ontvang als bonus direct gratis mijn E-book: "Leer je kind te vertrouwen in zichzelf"

Boost het zelfvertrouwen van je kind!

Hoor jij jouw kind ook regelmatig zeggen: “Ik kan dat toch niet” of “ik ben nergens goed in”? Maak jij je zorgen over het zelfbeeld van je kind? En heb je het gevoel dat je kind weinig zelfvertrouwen heeft?

In mijn praktijk kom ik veel kinderen tegen die hier tegen aan lopen. Zo’n kind komt daardoor niet tot volle bloei. Je ziet dat het kind een enorme potentie in zich draagt, maar het komt er niet uit. Het kind wordt beheerst door zijn negatieve gedachten over zichzelf. Daardoor houdt hij zichzelf tegen. Als ouder voel je je onmachtig. Je ziet je kind worstelen en wilt niets liever dan hem helpen maar je mist de tools om dit te doen.

In de huidige maatschappij is de prestatiedruk enorm. Dat geldt niet alleen voor volwassenen. Al van jongs af aan leert je kind dat hij aan bepaalde verwachtingen moet voldoen. Op de peuterspeelzaal wordt er bijgehouden hoeveel woordjes hij duidelijk kan uitspreken. Vanaf de kleuterklassen wordt al gestart met het afnemen van CITO-toetsen. Zo wordt steeds gecontroleerd of je kind wel voldoet aan de norm. Hierdoor krijgt je kind al op heel jonge leeftijd onbewust de boodschap dat hij moet presteren.

Niet alleen op school heerst deze prestatiedruk. In het spel met vriendjes is er vaak sprake van competitie. Op de sportclub moet er gescoord worden en ook het onderling met elkaar vergelijken, wat veel kinderen doen, kan een behoorlijke druk op kinderen leggen.

Dit móeten presteren en vergelijken van resultaten heeft een grote invloed op het zelfbeeld van je kind. Op het moment dat hij niet aan bepaalde normen kan voldoen, kan dit een negatief effect hebben op de manier waarop hij naar zichzelf kijkt en hoe hij zichzelf beoordeelt.

Als je kind een negatief zelfbeeld heeft:

  • is hij niet meer in staat zijn eigen kwaliteiten te zien;
  • kan hij somber worden;
  • kan hij zich sociaal terug gaan trekken;
  • kunnen zijn leerprestaties terug lopen;
  • kunnen steeds meer dingen mislukken omdat hij verwacht dat ze mislukken.

Hoe vaker dingen mislukken hoe meer je kind denkt: “zie je wel, ik kan het echt niet”. Hij wordt zo iedere keer bevestigd in zijn negatieve gedachten.

De kunst is om dit negatieve denken om te gaan buigen. Hoe mooi zou het zijn als je kind gaat inzien dat hij goed is zoals hij is? Ook al voldoet hij niet aan alle opgelegde normen. Hoe fijn zou het zijn als hij een positief zelfbeeld heeft? Met zelfvertrouwen de wereld tegemoet kan treden? Dat is toch iets wat iedere ouder zijn kind gunt?

Wil jij je kind vandaag nog gaan helpen naar een positiever zelfbeeld en meer zelfvertrouwen? Dat kán! Jij kunt als ouder het verschil maken voor je kind! Schrijf je gratis in voor mijn tips voor het boosten van het zelfvertrouwen van je kind. Als bonus ontvang je direct mijn E-book: “leer je kind te vertrouwen in zichzelf”.

 Wacht niet langer en ga vandaag nog aan de slag.
Je kind verdient het!