Vad är psykologisk trygghet och varför är det viktigt?
Psykologisk Trygghet kan låta som en torr akademisk term, men det är framförallt en djupt mänsklig upplevelse.
När vi kan ställa frågor utan att klassas som okunniga eller inkompetenta, när vi vågar be om feedback, när vi vågar utmana, rapportera ett problem eller komma med ett förslag med vetskapen om att vi inte kommer att bli förlöjligade eller hamna utanför
– det är då vi kan uppleva Psykologisk Trygghet, och vi kan vara vårt bästa och mest kreativa jag.
Psykologisk trygghet är de betydelsefulla näringsämnena, vitaminerna och mineralerna som behövs för att utveckla friska arbetsplatser.
Vad kännetecknar en psykologisk trygg arbetsplats?
– Det är en arbetsplats där du visar hela dig själv. Såväl styrkor som svagheter. Och du behöver inte springa omkring med en mask och hålla garden uppe.
– Det är en arbetsplats som kännetecknas av ett lärande. Du delar du med dig av din kompetens men om det är något som du inte klarar av eller förstår, ja då berättar du det.
- Det är en arbetsplats där alla får komma till tals. Och där ni välkomnar andras perspektiv.
– Det är en arbetsplats där ni vågar erkänna misstag utan att riskerade att bli bestraffade. För ni vet att misslyckanden är en naturlig följd av experimenterande och att det ger en öppen diskussion, snabb inlärning och innovation.
- Det är en arbetsplats där ni lyssnar på varandra för att förstå. Aktivt lyssnande är avgörande för att på djupet förstå en annan människa.
- Det är en arbetsplats där vi visar varandra uppskattning. Positiv feedback ökar vårt självförtroende, vårt engagemang och vår motivation.
Alla som någon gång har varit i sammanhang där det har funnits psykologisk trygghet vet hur det känns. Och att få återuppleva den arbetsglädjen och tillfredsställelsen igen är något att längta till och sträva efter.
Psykologisk Trygghet. Smaka på de orden. Visst låter det härligt?
Det tror jag att de flesta håller med om. För vem vill inte vara på en arbetsplats där vi kan vara oss själva?
Där vi inte behöver lägga en massa onödig energi på att skydda vår image och istället fokusera på att leverera ett bra resultat.
Uttrycket har några år på nacken, det är egentligen inget nytt, men det är idag mer aktuellt än någonsin.
Vad beror det på? Jag har inget färdigt svar men jag anar en längtan till något mer äkta, till det mänskliga.
Det finns mängder av undersökningar som visar hur viktigt det är med psykologisk trygghet. Och det oavsett om du är på ett företag eller i ett idrottslag. Ett team eller i en grupp.
Utveckling sker när människor vågar släppa loss. När vi vågar ställa frågor, när vi vågar utmana, komma med idéer och erkänna våra misstag.
Allt detta utan att vi riskerar att hamna utanför.
De allra flesta är överens om att vi idag lever i en brytningstid, med stora utmaningar på arbetsplatsen, i samhället och i världen.
Och vi kan ha åsikter om hur våra arbetsplatser fungerar, men det är ofrånkomligt att det är vi som är arbetsplatsen Det är vi tillsammans som skapar den kultur som vi verkar i.
Om du vill skapa en arbetsplatskultur som skapar engagemang, kreativitet, glädje och trivsel. Då ska du prioritera Psykologisk Trygghet.
Idag har vi har inte råd med att medarbetare inte nyttjar sin fulla potential. För det är det som händer när vi saknar psykologisk trygghet.
Och det är enkelt att förstå: När vi känner oss otrygga - då håller vi oss tillbaka.
Och tvärtom: När vi känner oss trygga kan vi ta av oss masken, släppa ner garden och vara den bästa versionen av oss själva. Vi vågar ställa frågor, utmana och komma med nya idéer.
Tryggheten ger oss alla möjlighet att bidra och blomma ut till vårt bästa jag. Och det leder till stora resultat. Självklart i form av ett starkare humankapital, men även på sista raden i resultaträkningen.
Hur utvecklar vi psykologisk trygghet?
Världen ropar efter meningsfulla, psykologiskt trygga och lärande arbetsplatser. Där man som människa inte behöver dölja sina svagheter, sina misstag, sina tvivel eller sina osäkerheter.
Och vi behöver lägga grunden för en arbetsplatsutveckling som får anställda att växa utanför ramarna, tänka fritt, innovativt och kreativt. Vi behöver välja kreativitet framför likformighet och vi behöver se människor framför maskiner och ekonomisk vinning.
Vi människor vill ingå i en gemenskap och vill inte i första hand inte konkurrera för att garantera vår egen överlevnad, vi vill samarbeta. För vi vet att rädslan att inte räcka till, att inte duga, passa in och tillhöra riktas utåt och medför att vi människor, försöker höja oss själva på andras bekostnad.
Jag blir mer och mer övertygad om att vi behöver erövra det som tidigare var så naturligt för oss. Och de allra flesta människor som jag träffar lyser upp när jag börjar att tala om glädje, utveckling, närvaro, kreativitet, engagemang, autenticitet och tillit,
Dvs alla egenskaper som vi förknippar med psykologisk trygghet.
Och att tala om Psykologisk trygghet är något som engagerar och det är lätt att relatera till. För de allra flesta av oss har varit i en miljö där vi inte har har varit trygga och det gör att vi på djupet förstår varför det är så viktigt.
En fråga som inte har haft ett lika tydligt svar är hur vi utvecklar psykologisk trygghet? Vad exakt kan vi göra för att skapa psykologiskt trygga arbetsplatser?
Att bygga Psykologisk Trygga arbetsplatser är mer magi än vetenskap och det är viktigt att komma ihåg att detta är ett klimat som vi skapar tillsammans.
Och mitt råd är: Slösa inte bort dyrbar tid på att skapa och investera i breda utvecklingsprogram för att skapa psykologisk trygghet. Jag tror mer på att fokusera på ett fåtal specifika färdigheter och beteenden för att främja en psykologisk trygg arbetsplats.
Det finns 6 kraftfulla förmågor som jag vill lyfta fram. Att implementera och utveckla dessa förmågor kommer att ha en enorm inverkan på din arbetsplats.
- Skapa en möteskultur där alla får komma till tals. Kanske är det den som normalt är tyst som sitter på den bästa lösningen?
- Våga vara operfekt. Om vi belönar beteenden som skam, skuldbeläggande, cynism och perfektionism kan vi inte förvänta oss innovativt och kreativt arbete....
- Lyssna för att förstå och välkomna andras perspektiv och idéer med en Ja Och mentalitet....
- Avdramatisera misslyckanden. Misslyckanden är en naturlig följd av experimenterande och det ger en öppen diskussion, snabb inlärning och vi blir mer kreativa och innovativa.
- Visa uppskattning. Vi vet alla att positiv feedback kan öka vårt självförtroende och vår motivation, och feedback är ett bra sätt att visa uppskattning för våra kollegors bidrag.
- Hantera dina känslomässiga reaktioner genom utveckla en Psykologisk flexibilitet.
Att implementera och utveckla dessa 6 förmågor kommer att ha en enorm inverkan på din arbetsplats psykologiska trygghet.
Thank you for getting in touch!
One of our colleagues will get back to you shortly.
Have a great day!